Piyano: İdil Biret mi olacak çocuk, niye koşuyoruz oradan oraya?

Çocuklarımız henüz etki alanımızdayken- yani arkadaşlarını değil, biz anne-babalarını dinlerken- biz ebeveynler onlara olumlu alışkanlıkları edindirmeye çalıştırıyoruz. Bazen bilinçle, bazen içgüdüsel… Bunun için de ders dışı aktivitelere koşarken buluyoruz bazen kendimizi! İyi alışkanlıklardan biri de müzik. Müzik herkese iyi geliyor. Bebeğe, çocuğa, büyüğe… Bir müzik enstrümanı çalınıyorken ortada sözsüz bir diyalog başlıyor ve iyileştirici bir etki yaratıyor.

Geçtiğimiz haftalarda bir gün, aslında ocak ayının İstanbul’daki en karlı gününde, otuz çocuk bir Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahneye çıkıp harika müzikler çaldılar. Kimi piyano, kimi keman, kimi bateri… Hocaları da onlara bir enstrümanla -viyolonsel, piyano ya da bas gitar ile- eşlik etti. Sahneye geldiler, kendilerini anons ettiler, hocalarının çaldığı enstrüman eşliğinde kendi enstrümanlarını çaldılar.

piyano

Çocuklar bize çalıp söyledikleri müziklerin duygularını yaydılar. Onların müzikleriyle canlandık, heyecanlandık. Onlar da müzikle bir duyguyu yaymanın, salonun neşelendirmenin sihrini yaşadılar.

kemancilarAynen evliliklerdeki çiftlerin uyumu gibi hocanın çocukla uyumu, çocuğun ilerlemesi ve yaptığı müzikten zevk alması için çok önemli… Bizim çocuk  piyano çalışıyor ve mutlu. Hocamız sadece bizim çocuğu değil bütün çocukları fethetmiş, çok tatlı biri.

koro Bu güzel çocukların aralarında ileride müzisyen olacaklar da çıkacaktır ama çocukların tek kazanımı bir müzik enstrümanı ile birkaç parça çalmak değil, aynı zamanda bunu bir grup önünde, sahnede sunabilmek de, ileride kaçıp nefes alabilecekleri kendilerine özel dünyalarını yaratmak da… Gelişmesi muhtemel matematik zekası henüz ölçümleyemediğimiz bir katkı olduğu için ondan bahsetmiyorum bile! 🙂

Biz çocukların konserinden sonra salondan ayrıldık. Ama çocuklardan sonra bir grup amatör yetişkin de sahneye çıkıp konser vermiş, çocuklar gibi aynı heyacan ve neşeyle… Belli ki, onlar kendilerine kaçıp sığınacakları bir dünya yaratmışlar, ne güzel!

Öneri: Şurası kesin ki, okul çocuğunun boş zamanının bir kısmı da müzik eğitimine ayrıldığında, çocuğa anne ve baba ile dışarıya çıkmak için artık daha az zaman kalıyor, ama olsun! Müzik çalmak da, dinlemek de çağımızda kolayca yıpranan ruhumuza çok iyi gelecek bir uğraşı bence. (Dünyaca) ünlü birer müzisyen olsalar güzel olur, ama olmasalar da çocukları çalacakları bir müzik enstrümanı için yüreklendirmek gelecekleri için bence güzel olur derim.

Bu yazı Konser, Yaşam içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s