Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ‘nde bu aralar yine çok ünlü bir sanatçının sergisi var: “Joan Miró, Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar” sergisi.
SSM ailemizin müzesi, bayılırız oraya gitmeye…Bu sefer de Miró gelmiş bizim müzeye 23 Eylül’de, ve biz hala gidememişiz! Çocuklar büyüdükçe hafta sonu gezilerine kalan boş saatleri azalıyor, bir de İstanbul trafiği ile kurs, ödev trafiğini ayarlamak işin içine girince, çocuklara uygun hafta sonu etkinliklerine ulaşmak daha da zorlaşıyor. Bu sefer hafta içi bir gün, iki anne- iki çocuk, fırladık gittik SSM’ye…
Bu sergiyi ben ikinci defa dolaştım, ilki birkaç gün önce ve bir grup kadınla beraber, sanatçı Genco Gülan’ın rehberliğindeydi. Genco Gülan’dan’dan duyduklarımı, müzede aldığımız kılavuzdan öğrendiklerimle birleştirerek ikinci bir tur attım bizim çocuklarla…
Miro sergisinde baskılar, resimler, heykeller, kitaplar arasında, halılar arasında dolaştık. Anlamaya çalışarak, bazen anlamasak da severek dolaştık.
Miró Barselona’lı, Katalan, çok yönlü bir sanatçı; Yıllar süren savaşların ve Franco’nun karanlık dönemleriyle beraber güzel İspanya’nın, Akdeniz’in aydınlığının, sürrealist sanatçısı.
Bu bahar Barselona’ya gittiğimde, şehre ve şehri bir açık hava müzesine çeviren Gaudi’ye hayran olmuştum, Öğrendim ki, Joan Miró ve Picasso birbirlerinin çağdaşıymış ve modernist Gaudi’nin açtığı yolda ilerlemişler. Yaşadıkları dönemde de Picasso eserlerinde kübizme doğru ilerlerken Miró surrealist eserler yaratmış.
Daha önce de yazmıştım, sanatın içine doğmamışsak bile, sanata mümkün oldukça yakın olmak gerek bence; hayatımızı güzelleştirmek için, bir ifade dili olarak, hem kendimiz, hem de çocuklar için… Sabancı Müzesi’nde geçtiğimiz perşembe günü saat 5’te SSM’de içerinin çocuk ve ebeveynleriyle dolu olduğunu görmek pek çok annenin de benimle aynı fikirde olduğunu gösterdi bana, ve bu çok hoşuma gitti! ☺
Eve geldikten sonra sordum kızıma:
“Miró sergisinden ne hatırlıyorsun?”
“Mavi…” dedi “…denizin mavisi,”;
“Yıldız…” dedi “…başka dünyaların da varlığını gösteren”;
“Kuşlar…” dedi “…özgürlük için” ve
“Kadınlar vardı.” dedi.
Süper! ☺
Sonra Güzel Şapkalı Kadın ve Yıldız tablosunda, bu eserin Miró’nun olduğunu nereden anlayabileceğimizi yani Miro’nun resimlerde imza gibi kullandığı şeyin ne(ler) olduğunu konuştuk: “Yuvarlak… yıldız… mavi renk… sarı” dedi”… Evet bunlar Miro’nun imzaları ve bence de Miró bu ☺
Öneri: SSM’de 1 Şubat 2015’e kadar sürecek olan Miró sergisini kaçırmayın, derim. Hatta imkanınız varsa çocuklar için düzenlenen eğitim/etkinliklerden birine de katılın. Yer kaldıysa ben de bir etkinliğe kayıt yaptıracağım.